Cum se manifestă febra musculară
Febra musculară este resimțită sub forma unei dureri puternice și a unui tonus ridicat la nivelul unui mușchi care a fost recent antrenat. Fie că este provocată de un antrenament intens, practicarea unui sport nou sau pur și simplu efortul din timpul zilei, febra musculară este resimțită la o zi sau două după efortul depus. În corpul uman există trei tipuri de muşchi: muşchiul cardiac, muşchii netezi (de la nivelul vaselor de sânge) şi muşchii scheletici sau striaţi, ataşaţi oaselor. Dintre acestea, febra musculară afectează doar muşchii scheletici. După un efort fizic intens, fără un antrenament prealabil, la nivelul fibrelor musculare se acumulează acid lactic, ceea ce determină așa numita febra musculară. Acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze – pe măsură ce vă antrenați musculatura dumneavoastră își mărește volumul și devine mai puternică. Este important, de asemenea, indiferent căt de antrenați suntem, să dozăm efortul fizic, evitând solicitările intense și bruște.
Trei metode de combatere a febrei musculare
După efort, vitamina C reprezintă cea mai utilă vitamină pentru musculatură, deoarece este fundamentală în procesul de generare a colagenului. Aceasta este esențială în procesul de respirație celulară și intervine în procesele de regenerare, mai ales ale celor care au loc în musculatură și la nivelul pielii.
Dușurile alternativ rece – cald contribuie la o mai bună vascularizare a zonei inflamate și la eliminarea acidului lactic, ceea ce atrage repararea mai rapidă a fibrei musculare. Apa rece reduce inflamația iar căldura contribuie la relaxarea musculară și ameliorează rigiditatea care apare după un efort fizic prelungit, dar trebuie să specificăm că metoda dușurilor alternative cald/rece trebuie folosită cu precauție, deoarece există riscul unui șoc termic.
Exerciţiile aerobe uşoare măresc fluxul sangvin şi astfel ajută la diminuarea durerii musculare. Dar, poate, cel mai important este să nu uitaţi de încălzire înainte de a efectua un nou antrenament. Muşchii neîncălziţi supuşi brusc unui efort intens au şanse mai mari de a dezvolta leziuni decât muşchii încălziţi corespunzător înainte de efort. Încălzirea efectuată corect creşte ritmul bătăilor cardiace şi respiratorii, mărind aportul de oxigen şi substanţe nutritive la nivelul muşchiului, înainte ca acesta să fie solicitat în cadrul antrenamentului.
Indiferent de metoda pe care o alegeți pentru a accelera procesul de recuperare a musculaturii, după efortul fizic, vă recomandăm Refenum Ice, care înlătură durerea și îndepărtează tensiunea din mușchi, grăbind recuperarea acestora. De asemenea, Refenum Ice reduce inflamația asociată entorselor, fracturilor și altor traumatisme minore.