Mișcare și endorfine. Iată ce beneficii are sportul asupra sănătății mentale!

Remediul natural al febrei musculare

Mișcare și endorfine. Iată ce beneficii are sportul asupra sănătății mentale!

mai 27, 2022 Blog Refenumice 0

Exercițiile fizice practicate în mod regulat au numeroase efecte pozitive asupra organismului și contribuie la prevenirea unor afecțiuni. Mai mult, ele au un impact și asupra creierului. Află mai departe cum contribuie sportul la menținerea sănătății mentale!

Sportul determină eliberarea de neurotransmițători

În momentul în care începi mișcarea, mesageri chimici numiți neurotransmițători sunt eliberați prin intermediul sistemului nervos. Acești mesageri sunt responsabili de transportarea, stimularea și echilibrarea semnalelor între neuroni.

O categorie de neurotransmițători eliberați în timpul sportului este și cea a endorfinelor, care blochează durerea și intensifică senzația de plăcere. Aceasta este și explicația pentru care ne simțim mai bine după ce facem sport! De asemenea, un studiu publicat în revista Brain Plasticity sugerează că starea de euforie pe care o simțim după workout ar putea fi rezultatul unui tandem între endorfine și neurotransmițătorii numiți endocanabinoizi.

Un alt neutrotransmițător pe care îl eliberează organismul în timpul sportului este dopamina. Aceasta joacă un rol important în felul în care experimentăm plăcerea și este responsabilă și de alte procese, cum ar fi bătăile inimii, atenția, memoria sau învățarea.

Sportul promovează neuroplasticitatea

Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a-și schimba activitatea ca reacție la stimuli interni sau externi. Este un proces ce joacă un rol esențial în învățarea de noi abilități și limbaje. De asemenea, unele studii sugerează că și mișcarea poate promova neuroplasticitatea, arată ww.healthline.com

Sportul crește nivelul de oxigen din creier

În timpul mișcării, pe măsură ce bătăile inimii se intensifică, crește și aportul de oxigen către creier, ceea ce poate duce la îmbunătățirea memoriei, gândirii și a controlului de sine, potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers in Aging Neuroscience.

Așadar, sportul îți aduce o mulțime de avantaje! Indiferent ce tip de mișcare îți place să faci, te poți confrunta în anumite zile cu febra musculară. O poți atenua rapid cu gelul Refenum Ice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.