S-a terminat vacanța și nu mai ai nicio scuză. Hai la sală!
Urmărești cu nostalgie fotografiile pe care le-ai făcut cu telefonul mobil în vacanță. Ce vară frumoasă ai avut! Și ce bine îți pune în valoare corpul lumina soarelui din Grecia! Ca să îl păstrezi în continuare la fel ca în vacanță, trebuie să mergi la sală. Gata cu răsfățul de a sta cât mai mult timp în pat! De acum trebuie să te reîntorci la viața de la birou și să-ți reiei exercițiile pe care le făceai la sală. Antrenorul te așteaptă și el cu noi sfaturi despre ce să mănânci înainte de sală și cu noi exerciții care te vor ajuta să-ți păstrezi silueta de invidiat. Așa că organizează-ți timpul în așa fel încât să ajungi în fiecare zi la sală. Și, foarte important, respectă recomandările antrenorului tău personal pentru a evita situațiile febra musculară după exercițiile de la sală. Poate că la început este mai dificil până te vei acomoda cu noul ritm, dar în momentul în care vei reuși să îmbini timpul alocat exercițiilor fizice și cel de la birou, cu siguranță îți vei intra în ritm. Iar mișcarea este bună oricând, așa că ia-ți porția de efort în fiecare zi, fără să mai stai pe gânduri.
Mergi la sală, ca să fii tot timpul în formă !
Exercițiile fizice sunt definite ca orice formă de mișcare care te ajută să-ți menții trupul sănătos și să arzi caloriile în exces. Există foarte multe forme de a face mișcare: înot, alergare, mers pe bicicletă sau mersul la sală. Pentru că a fost vacanță, ai mers mai rar la sala de fitness, dar poate că ar fi bine să reiei contactul cu antrenorul tău și cu prietenii alături de care făceai mișcare și să te reapuci de antrenamente.
Cele mai importante avantaje* ale efortului făcut la sală sunt:
1. Sportul te ajută să fii fericit – exercițiile fizice îți îmbunătățesc starea de spirit și sunt benefice în cazul depresiei sau al anxietății.
2. Kilograme în plus? Dacă faci mișcare, vor fi doar o amintire – dincolo de amintiri, din vacanță te-ai întors și cu câteva kilograme în plus. Nicio grijă, orice formă de mișcare ai alege, cu siguranță vei reuși să le dai jos în cel mai scurt timp.
3. Îți menține sănătoase oasele și articulațiile – mișcarea este benefică pentru tonifierea musculaturii și susținerea articulațiilor.
4. Ameliorează anumite afecțiuni făcând mișcare! Este dovedit efectul pe care mișcarea îl are asupra sistemului imunitar.
5. Problemele de memorie sunt atenuate – mișcarea te ajută să ai o gândire logică și, de asemenea, întreține funcția memoriei. Prin exerciții fizice, creierul se oxigenează mult mai bine, iar datorită acestui proces, celulele cerebrale pot funcționa la capacitate optimă
Condiția ta fizică și experiența de antrenament
Dacă mergi regulat la sală, cu siguranță știi ce tipuri de exerciții fizice sunt potrivite pentru tine. În cazul în care este pentru prima dată când ajungi într-o sală de fitness, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte în ceea ce privește efortul pe care îl depui. În primul rând, gândește-te la timpul pe care vrei să-l petreci făcând mișcare. Cu cât vii mai des la sală și faci mai multe antrenamente, condiția ta fizică se va îmbunătăți. De asemenea, dacă îți este greu să-ți impui un program de exerciții, este foarte bine să ceri sfaturile unui antrenor personal. Acesta va reuși să găsească exerciții fizice adecvate condiției tale fizice. Experiența petrecută la sală trebuie să fie una plăcută, motivantă și e important să nu vezi totul ca pe o sarcină suplimentară față de cele pe care le ai deja la birou.
Obiectivele tale la antrenament
Ca orice activitate, și mișcarea presupune stabilirea unor obiective, mai ales dacă este realizată la sală. Specialiștii din cadrul Academiei Australiene de Fitness** susțin că stabilirea unor obiective te motivează să continui exercițiile fizice. Practic, atunci când ești la sală, te concentrezi pe obținerea unor rezultate pe termen cât mai lung. Iată care sunt, în opinia experților australieni, avantajele stabilirii unor obiective atunci când mergi la sală pentru a face mișcare:
- Te motivează să rămâi conectat cu ideea de mișcare
- Te ajută să lucrezi eficient
- Te ajută să ai parte de rezultate cât mai repede
- Te ajută să observi progresele pe care le-ai făcut
- Te determină să devii motivat
Disponibilitatea ta pentru antrenament
Pentru ca rezultatele antrenamentelor fizice pe care le faci să fie evidente, trebuie să-i acorzi mișcării disponibilitate. Nu este nevoie să-ți petreci întreaga zi la sală. Sunt suficiente câte 20 de minute în fiecare zi, fie dimineața, înainte de a începe programul de lucru, fie seara, după ce ți-ai terminat munca la birou. Ai încercat vreodată să-ți măsori nivelul de bună dispoziție la birou, după ce înainte de a pleca la serviciu ai trecut pe la sală? Cât de mult au contat exercițiile fizice pe care le-ai făcut după ce ai stat toată ziua în picioare și ai îndeplinit numeroase sarcini? Iată două întrebări la care trebuie să-ți răspunzi atunci când consideri că este momentul să reiei exercițiile fizice, după ce te-ai întors din vacanță.
Intervalele de repaus și timpul de refacere
Odată ce ai stabilit că vrei să faci mișcare, trebuie să știi și că organismul tău are nevoie să se refacă după orice efort pe care îl depui. Este important să ții cont de aceste aspecte, altfel, apare epuizarea, iar de aici și până la accidentările din sala de sport*** nu mai este decât un singur pas. După minutele petrecute la sală, făcând exerciții, trebuie să urmeze și o perioadă de relaxare. Împreună cu tine se relaxează și mușchii și articulațiile tale. Musculatura are nevoie de o perioadă de repaus, în caz contrar, te poți confrunta cu febra musculară.
Cum ameliorezi febra musculară
Febra musculară este un simptom ce apare în urma unui efort intens de lungă durată, fără perioade de repaus. Există numeroase metode prin care poți să scapi de durerile de mușchi, generate de efortul intens. Plimbările relaxante pe jos sau mersul pe bicicletă, într-un ritm lejer, pot fi benefice atunci când febra musculară apare. De asemenea, există loțiuni și creme speciale care ajută la relaxarea musculaturii și alungă durerea.