Dureri musculare (mialgia) – cum se manifestă și ce soluții există?

Remediul natural al febrei musculare

Dureri musculare (mialgia) – cum se manifestă și ce soluții există?

iunie 8, 2021 Blog Refenumice 0

Mialgia este termenul medical pentru ceea ce, de obicei, denumim dureri musculare. Durerile musculare pot include: ligamentele, tendoanele, dar și țesuturile care conectează mușchii, oasele și organele. Mialgia nu este un diagnostic, mialgia este un simptom.

Mialgia poate avea cauze multiple, precum: rănirea, suprasolicitare și/sau încordarea mușchilor, anumite medicamente, alte boli.

Suprasolicitarea unui anumit mușchi sau a unei grupe de mușchi reprezintă o cauză destul de des întâlnită în durerea musculară. Mialgia poate avea intensitate scăzută sau poate fi o durere musculară intensă. În unele cazuri, mialgia poate fi însoțită de stare de oboseală și depresie.

Atunci când cauza durerilor musculare este cunoscută, tratamentul este simplu și la îndemână. Mialgia durează, de obicei, câteva zile și se poate trata simplu și ușor. Dar mialgia poate fi un indicator al unei alte afecțiuni.

Articolul prezintă care sunt posibilele cauze care produc dureri musculare, ce alte simptomele e posibil să simți dacă suferi de dureri musculare, ce alte afecțiuni au ca simptome durerile musculare și cum poți să tratezi simplu și imediat disconfortul resimțit atunci când mialgia te afectează.

Durerea musculară – cauze

Efortul fizic intens este printre cele mai comune cauze ale mialgiei. Durerea s-ar putea descrie prin senzația de mușchi întins. Durerea poate fi ușoară sau severă,  poate dura mai multe zile și poate fi localizată într-o zonă specifică, sau se poate resimți pe o suprafață extinsă. În cazul în care cauza este efortul fizic susținut, în general mialgia este o afecțiune relativ ușor de depășit. Atunci când mialgia este cronică, durerile musculare afectează o suprafață mai mare a mușchilor, iar durerea musculară nu se ameliorează după câteva zile.

Mialgia poate fi și un efect secundar al unor medicamente.

Este cunoscut faptul că medicamentele pe bază de statine – sau medicamentele prescrise pentru scăderea colesterolului – pot cauza dureri musculare, ca efect secundar. Oprirea dozajului mare al medicației, dintr-un tratament pentru scăderea colesterolului de exemplu, poate conduce la mialgie.

Deși mialgia poate fi cauzată de administrarea unor anumitor medicamente, cauzele cele mai comune sunt:

  • efortul fizic intens (suprasolicitare)
  • încordarea musculară
  • rănirea

Durerile musculare – simptome

Durerile musculare se resimt ca niște crampe în mușchi. În unele cazuri, sunt prezente și dureri de încheieturi. Senzația de oboseală și depresia pot însoți mialgia – ca urmare a faptului că durerea musculară este o durere constantă.

Durerile musculare – simptome asociate altor afecțiuni

În general, rănirea și suprasolicitarea mușchilor din timpul efortului fizic intens produc dureri musculare locale și afectează o parte redusă a corpului.

Durerile musculare sunt însă simptome și în alte afecțiuni, precum gripa sau răceala. De asemenea, boala Lyme este o altă afecțiune cu simptome printre care se numără și durerea musculară. Și deficitul de vitamine și minerale, printre care deficitul de vitamina D și potasiul, poate genera dureri musculare.

Durerile musculare – tratament

Atunci când cauza durerii musculare este cunoscută (exerciții fizice intense, rănirea), mialgia poate fi tratată simplu și eficient acasă. În cazul în care cauza nu este cunoscută, mialgia poate fi un indicator al unei alte afecțiuni, iar consultul medical este recomandat.

Dacă experimentezi dureri musculare, iată câteva soluții ce s-ar putea să te ajute imediat:

  • comprese reci
  • comprese calde
  • masaj
  • exerciții fizice
  • gel special pentru dureri musculare

În primele 24 -72 de ore, de la apariția durerilor musculare, se recomandă compresele reci (cu gheață). După primele 72 de ore, este indicată aplicarea unor comprese calde.

Durerile musculare pot fi atenuate prin masaj și exerciții fizice care permit mușchilor să se întindă ușor și apoi să se relaxeze (exerciții de tip yoga, stretching – întindere).

Sunt recomandate exerciții fizice ușoare, de intensitate scăzută, scopul principal fiind relaxarea mușchilor, printr-un efort fizic de mică intensitate. Aici poți găsi 21 de exerciții de stretching, explicate și ilustrate prin fotografii, care ar putea să te ajute în cazul în care experimentezi dureri musculare.

În tratamentul mialgiei, este recomandată menajarea sau evitarea utilizării mușchilor din zona afectată.

Dacă durerile musculare persistă mai mult de 3 zile este recomandat consultul medical de specialitate. În cazul în care sursa durerilor nu poate fi identificată, de asemenea se impune consultul medical.

Un gel special pentru dureri musculare, cu efect local de răcire este Refenum Ice, despre care poți să citești mai multe aici. Gelul calmează durerea musculară, reduce inflamația asociată entorselor și grăbește recuperarea musculară după exercițiile fizice. Gelul conține mentol și ulei de eucalipt – pe care medicina tradițională îl utilizează cu succes de sute de ani.

Identificarea cauzei este importantă în aplicarea tratamentului corespunzător și eficient. Dacă suferi de dureri musculare ca urmare a efortului fizic intens, a încordării musculaturii sau în urma unei răniri, e posibil ca mialgia să dispară în câteva zile cu tratamentul potrivit. Când mialgia persistă, iar cauzele nu pot fi identificate, investigațiile medicale pot indica afecțiunea care cauzează dureri musculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.