Sportul și calitatea vieții
Sportul, această himeră de care promitem să ne apucăm „de mâine”, „de luni”, „de luna viitoare” – oricând, numai nu acum. Mai mult de 60% dintre români nu practică niciun tip de activitate sportivă şi doar 5 din 100 de persoane merg la o sală de sport, potrivit unui studiu Eurobarometru. Statisticile sunt îngrijorătoare și clasează România printre primele locuri din Europa când vine vorba de populație sedentară. La polul opus se situează țările nordice, a căror bunăstare se datorează, în mare parte, sportului, practicat de un procent major al populației: Finlanda (87%), Suedia (85%) și Danemarca (80%). Nu trebuie să tragi de fiare pentru a fi sănătos. Mersul cu bicicleta, săritul coardei sau plimbările în parc sunt activități benefice, atât timp cât sunt practicate regulat. Pentru că România merită să fie sănătoasă și fericită, citește rândurile următoare și fă o schimbare în stilul tău de viață, oricât de mică poate părea.
Cum influențează sportul viața?
Practicat în mod regulat și în cantitate adecvată, sportul îmbunătățește o serie de funcții în oganism – cerebrale, musculare, resporatorii și reduce riscul apariției mai multor boli și afecțiuni –hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și depresie. Cu alte cuvinte, sportul este benefic de la interior la exterior, modelând pozitiv psihicul și trupul și influențând calitatea generală a vieții.
Cât sport este necesar?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se recomandă:
- Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani să efectueze zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la intensă. De la dans sportiv, tenis, fotbal, înot, scrimă, la mers pe bicicletă, skateboarding, plimbări lungi în parc, joc cu mingea, tinerii trebuie să includă în stilul lor de viață activități care întăresc mușchii și oasele, modelează psihicul și personalitatea.
- Adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani să practice zilnic 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 15 minute de activitate fizică intensă sau o combinație între cele două. Bicicletă eliptică sau antrenament solicitant pe salteaua de izopren, asigură-te că pui sângele în mișcare și te bucuri de o viață trăită frumos 😊
- Adulții cu vârsta peste 65 de ani să practice săptămânal 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de avtivitate fizică intensă, însă intensitatea diferitelor forme de activitate fizică variază individual. Cei cu diverse afecțiuni sau mobilitate redusă trebuie să solicite sfatul medicului.
România sănătoasă
Activitatea fizică insuficientă constituie unul dintre factorii de risc pentru mortalitatea la nivel mondial. Lipsa activității fizice determină apariția unei serii de boli grave, care afectează calitatea vieții, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul zaharat. Dacă citești aceste rânduri, consideră-te o persoană norocoasă și include sportul în viața ta. Oricât de încărcat ar fi programul tău, nimic nu poate fi mai important decât sănătatea, starea de bine și viața longevivă, trăită alături de cei dragi. Mergi zilnic cu bicicleta la serviciu și ia-ți o bicicletă eliptică acasă. Oasele, mușchii și calitatea vieții tale vor primi un stimul puternic. Dacă traficul, lipsa trotuarelor sau alți factori de mediu legați de urbanizare te descurajează în a fi mai activ, implică-te în comunitate și luați cu toții măsuri pentru a vă putea bucura de toate aceste oportunități. Este timpul pentru sport și poftă de viață!